Friday 5 February 2016

Husna's Kitchen

Assalamualaikum w.b.t.

So, entry kali ini tentang "apabila Husna di dapur" . hehe. Mesti uolls dah tahu kan,kalau dok kat dapur mesti laa nak masak kan takkan nak lipat baju pulak. Haha. *ok,xlawak pon*

So, iolls pon nak straight to the point laa. Ok, dalam entri kali ini Una akan kongsi
"RESEPI BIHUN GORENG SINGAPORE". :) Uolls tahu tak bihun singapore tu macam mana bentuknya.. Meh Una nak tolong describe bagi.

Bihun Singapore ~ warna putih berserta lada hitam , makan dengan sambal kicap.Ermm yummy :D

RESEPI BIHUN SINGAPORE 


Bahan-bahan


1) 3 biji bawang merah
2) 4 ulas bawang putih
3) 3 sudu besar udang kering (taknak letak pon xpa.iolls tak letak pon)

           * bahan no 1-3 tu kita kisar *

4) Bihun (1 bungkus) *rendam*
5) Fish ball , fish cake *hiris*
6) Udang / sotong / ayam / daging *depends pada selera memasing*
7) Telur (3 biji) *buat telur hancur*

8) Sawi / kobis / lobak merah a.k.a carrot (bersihkan dan potong) 
    *sayur tu nak letak semua pon xkisah, depends pada selera individu*
9) Garam dan gula (secukup rasa)

10) Lada hitam ditumbuk (2 sudu)
11) Minyak masak






~ Bihun yang dah siap direndam dan ditoskan ~
~ Kobis dan lobak merah yang siap dipotong~



Cara-Cara


1) Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar tadi.
2) Masukkan sedikit air dan masukkan no 5 dan 6, kemudian masukkan bihun dan gaul sehingga sebati bersama bahan tumisan.
3) Kemudian masukkan sayuran,lada hitam dan telur hancur gaul sehingga sebati. 
4) Seterusnya, jangan dilupakan tambah garam dan gula secukup rasa dalam masakan dan gaul sehingga sebati.


* masak hingga bihun kering sedikit dan tutup api *



# Sambal kicap ~ Ketuk / tumbuk 2 ulas bawang putih
                         ~ Potong cili api (berapa biji ikut suka suki)
                         ~ Letak dalam mangkuk n tuang kicap manis "Cap Kipas Udang"
                         ~ Siap. :)




OKAY,DONE ! :) 



Bye,see you on next post :)


No comments:

Post a Comment